lifeworksgestaltlogobase

Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2015

Case #54 - Φέρνοντας τον δίαβολο και τον Θεό μαζί

Η Αντζέλικα ήταν γιατρός, μέσω του οποίου είχε πρόσφατα αλλάξει επαγγέλματα.
Είχε ένα παιδί, και ήθελε άλλο ένα, αλλά φοβόταν να αποκτήσει. Έλεγε, όπως αποκτούσαμε επαφή, ότι ανησυχούσε πως φαινόταν στα μάτια μου. Της είπα τι παρατηρούσα, για να δημιουργήσω κάποιο σχεσιακό έδαφος...συμπεριλαμβανομένου ενός όμορφου βραχιολιού που φορούσε, από τον άντρα της.
Ήταν γυναικολόγος, και σαν μέρος της δουλειάς της, είχε κάνει εκτρώσεις. Εκείνη την ώρα, δεν ένιωθε τίποτα όταν το έκανε, ήταν απλά η δουλειά της. Αλλά μετά, δεν ένιωθε χαρά όταν βοηθούσε να γεννηθούν μωρά - και αυτό επίσης ήταν απλά μέρος της δουλειάς της.
Χρόνια αργότερα, άρχισε θεραπεία, και ήρθε σε επαφή με τα αισθήματά της. Αυτό συμπεριλάμβανε και τον πόνο που είχε για τις εκτρώσεις που είχε κάνει. Αυτό δεν είχε να κάνει με ιδεολογία ή πιστεύω - είχε να κάνει με την συναισθηματική επιρροή για την πάνω από μια δεκαετία εκτρώσεων μωρών.
Πρόσφατα είχε μια αποβολή, και είδε ότι ήταν ένα είδος τιμωρίας. Ανέφερε ότι ένιωθε πονοκέφαλο, αλλά το υπόλοιπο σώμα ήταν κενό. Ήταν πολύ έντονο γι' αυτή να μιλά γι' αυτό, έκλαιγε. Της πρότεινα ένα διάλειμμα. Όταν υπάρχει πάρα πολύ συναίσθημα για το άτομο να μοιραστεί, τότε το κόβουν. Έτσι μόνο να φλυαρείς στην θεραπεία δεν είναι πάντα καλό πράγμα. Το διάλειμμα μας επέτρεψε να κάνουμε πίσω, και εγώ έκανα σχεσιακή επαφή, λέγοντάς της πως φαινόταν αυτή στα μάτια μου - ένιωθα μεγάλη συμπάθεια γι' αυτή, και δεν είχα αρνητικές κρίσεις. Αναθάρρησε λίγο.
Την ρώτησα τι ένιωθε μέσα της. Μου είπε - μαύρο. Πάλι, η έντασή της ήταν μεγάλη. Τραβιόταν στον εαυτό της. Της ζήτησα να κάνει οπτική επαφή - αλλιώς παραμένει ένα κλειστό σύστημα. Της είπα ότι το βραχιόλι της με έκανε να σκεφτώ ότι υπήρχαν και άλλα χρώματα εκεί μέσα - το βραχιόλι είχε κάποιες μαύρες χάντρες, αλλά επίσης κάποιους κρυστάλλους, και επίσης ένα όμορφο ροζ σχήμα. Είπα ότι το ροζ ήταν παρόμοιο με το χρώμα της ψυχής της - ως γιατρός ήξερε ότι αυτό ήταν αλήθεια. Κάνοντάς αυτό την προσγείωσα σε κάτι πιο συμπαγές από την μαύρη της προβολή, και την οδήγησα προς το αίσθημα της ζωής, και το αίμα.
Καθώς μιλούσαμε, έσφιγγε τις γροθιές της. Το σημείωσα - φέρνουμε την επίγνωση σε σημεία κλειδιά της έκφρασης της ενέργειας, βοηθώντας τα να βγουν ολοκληρωτικά προς την επιφάνεια.
Είπε ότι ένιωθε θυμό. Αυτό συνέβη αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας. Είναι αυτό που στου Γκέσταλτ το αποκαλούμε "επείγουσα φιγούρα", κάτι παράλληλο με το παρόν θέμα. Μπορεί να συγκεντρωθεί ή να υπερβληθεί.
Είπε ότι ένιωθε ότι ήταν σε ένα σκοτεινό μέρος, και ήθελε να ξεφύγει.
Έτσι ο θυμός είναι μια ένδειξη της δυναμικής ενέργειας που χρειαζόταν για να δημιουργήσει μια αλλαγή. Αλλά το να προτείνω κάτι όπως το να χτυπήσουμε μαξιλάρια δεν ήταν απαραίτητα αυτό που ο πελάτης χρειαζόταν.
Την ρώτησα με ποιον είναι θυμωμένη - με τον εαυτό της, απάντησε.
Την ρώτησα τι θα έλεγε στον εαυτό της. Είπε ότι ένιωθε σαν τον διάβολο, και συνέχισε να λέει στον εαυτό της τι κακό άτομο ήταν, και πως δεν άξιζε να έχει πια παιδιά.
Πάλι, την κάλεσα να κάνει ένα διάλειμμα - αυτό ήταν πολύ πονεμένο πράγμα.
Την ρώτησα αν είχε κάποια πνευματικά πιστεύω. Είπε, όχι.
Σημείωσα ότι αν πίστευε στον διάβολο, κάπου πρέπει να υπήρχε Θεός. Έψαχνα κάποιου είδους ανταμοιβή σε αυτό το διαβολικό μέρος. Σημείωνα την φύση των πολικοτήτων - μέρος του προσανατολισμού του Γκέσταλτ προς τον χριστιανισμό.
Συμφώνησε. Έτσι της ζήτησα να επιλέξει δυο αντικείμενα, που να αντιπροσωπευούν τον διάβολο και τον Θεό. Είπε ότι ο Θεός κοιμόταν, και ήθελε να τον ξυπνήσει. Χτυπούσε το πάτωμα, αλλά συνέχιζε να πέφτει. Ήθελε να σηκωθεί από μόνο του. Έτσι επενέβη ως "θειική δύναμη" και το έθεσα σωστά.
Την κάλεσα να είναι δεκτική προς την φιγούρα του Θεού. Ξαφνικά αισθάνθηκε κουρασμένη. Έτσι της πρότεινα να κοιμηθεί λίγο. Όπως έγειρε πάνω μου, πρότεινα όταν ξυπνούσε, θα μπορούσε να νιώσει την ζωτική δύναμη να την οδηγεί στην ψυχή της.
Ξαπόστασε για λίγα λεπτά, μετά άνοιξε τα μάτια της. Ήταν όντως ικανή να δεχτεί την ευλογία της ζωής από το θειικό σύμβολο. Ένιωσε ζεστασιά στο κορμί της, και ένιωσε καλά στην ψυχή της. Έπειτα έβαλε τον "διάβολο" πίσω από τον "Θεό"...ένα ιδανικό σύμβολο σύνδεσης. Ήξερε ότι στην διαβολική δύναμη υπήρχε ένα συγκεκριμένο είδος δύναμης που μπορούσε να χρησιμοποιήσει.
Στου Γκέσταλτ πάντα θέλουμε να εμβαθύνουμε στα αφηρημένα πράγματα, ήταν η πολικότητα. Χρειαζόταν το σωστό είδος υποστήριξης, και μετά μπορούσε να πετύχει τον στόχο - σύνδεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για μένα

Steve Vinay Gunther·

Διδάσκω και εξασκώ την θεραπεία Γκέσταλτ, επαγγελματικό προσανατολισμό και συστημική αναπαράσταση. Εκτός από την Αυστραλία, διδάσκω εργαστήρια και εκπαίδευση στην Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα, ΗΠΑ και Μεξικό. Είμαι ο συγγραφέας του Καταλαβαίνοντας την Γυναίκα στη Ζωή σου, ένα βιβλίο συμβουλών για τους άντρες για τις σχέσεις τους με τις γυναίκες. Είμαι Διευθυντής του Lifeworks και παρέχω εκπαίδευση και επίβλεψη. Είμαι υποψήφιος διδάκτορας, μελετώντας τις διαπροσωπικές δυναμικές της δύναμης.

© Lifeworks 2012

Contact: admin@learngestalt.com

Σε ποιόν απευθύνεται αυτό το ιστολόγιο;

Αυτές οι υποθέσεις παραδειγμάτων αποσκοπούν σε θεραπευτές, μαθητές και όσους εργάζονται σε βοηθητικά επαγγέλματα. Ο σκοπός είναι να δείξει πως η προσέγγιση Gestalt λειτουργεί στην πράξη, συνδέοντας τις πτυχές της θεωρίας με τις κλινικές προκλήσεις.

Επειδή αυτό απευθύνεται σε ένα επαγγελματικό κοινό, το ιστολόγιο είναι διαθέσιμο με την συνδρομή. Παρακαλώ εισάγετε την διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου για να λαμβάνεται δωρεάν ενημερώσεις του ιστολογίου κάθε φορά που προστίθεται μια νέα καταχώρηση.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

© Lifeworks 2012

Contact: admin@learngestalt.com

γλώσσες

HOME

Informed Consent & Rates

PROFESSIONAL TRAINING

Gestalt Therapy Defined

PROFESSIONAL SERVICES

PAYMENTS

OTHER STUFF

Links

Book:Advice for Men about Women

BLOGS

• English

Bahasa

Čeština

Deutsch

Español

Français

Greek ελληνικά

Hindi हिंदी

Magyar

Melayu

Italiano

Korean한국의

Polski

Português

Română

Russian Русский

Serbian српски

Chinese 中文

Japanese 日本語

Arabic العربية

English Bahasa Čeština Deutsch Español Filipino Français ελληνικά हिंदी Magyar Melayu Italiano 한국의 Polski Português Română Русский српски 中文 日本語 العربية

If you are interested in following my travels/adventures in the course of my teaching work around the world, feel free to follow my Facebook Page!

Can you translate into Greek? I am looking for volunteers who would like to continue to make this translation available. Please contact me if you would like to contribute.

Gestalt therapy sessions

For personal therapy with me: www.qualityonlinetherapy.com

vinaysmile

Δημοσιεύω αυτό το blog δύο φορές της εβδομάδα. Είναι μεταφρασμένο σε πολλές γλώσσες. Σας προσκαλώ να εγγραφείτε.

logosm1

Links

Career Decision Coaching

Here

and here

Lifeworks

Gestalt training and much more

http://www.depth.net.au

For Men

Here is a dedicated site for my book Understanding the Woman in Your Life

http://www.manlovesawoman.com

The Unvirtues

A site dedicated to this novel approach to the dynamics of self interest in relationship

http://www.unvirtues.com

Learn Gestalt

A site with Gestalt training professional development videos, available for CE points

http://www.learngestalt.com

We help people live more authentically

Want more? See the Archives column here

Gestalt therapy demonstration sessions

Touching pain and anger: https://youtu.be/3r-lsBhfzqY (40m)

Permission to feel: https://youtu.be/2rSNpLBAqj0 (54m)

Marriage after 50: https://youtu.be/JRb1mhmtIVQ (1h 17m)

Serafina - Angel wings: https://youtu.be/iY_FeviFRGQ (45m)

Barb Wire Tattoo: https://youtu.be/WlA9Xfgv6NM (37m)

A natural empath; vibrating with joy: https://youtu.be/tZCHRUrjJ7Y (39m)

Dealing with a metal spider: https://youtu.be/3Z9905IhYBA (51m)

Interactive group: https://youtu.be/G0DVb81X2tY (1h 57m)