lifeworksgestaltl

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Case #51 - Αντιμετωπίζοντας ένα φάντασμα

Η Λιν μίλησε για το ότι ήταν φοβιτσιάρα. Φοβόταν τις κατσαρίδες, τρόμαζε εύκολα, και το βράδι μερικές φορές το έβρισκε δύσκολο να κοιμηθεί, φοβούμενη κλέφτες να μπαίνουν από τα παράθυρα, ή φαντάσματα. Επίσης φοβόταν τέρατα όταν ανοιγόταν μέσα σε μια βάρκα.
Πέρα απ' όλα τ' άλλα, αυτό ακουγόταν κάπως σαν παιδική κατάσταση, οπότε ρώτησα τι είχε συμβεί που την έκανε φοβιτσιάρα όταν ήταν παιδί.
Άμεσα συσχέτισε ένα περιστατικό όταν ήταν 6 ετών. Ένα αγόρι, ένας από τους καλούς της φίλους, πέθανε από πνιγμό. Πέρασαν ώρες μέχρι να το βρουν. Τον πήγαν στο σπίτι τους, και η οικογένειά του επέμενε ο πατέρας της, γιατρός, να προσπαθήσει να τον επαναφέρει. Δεν τα κατάφερε.
Φυσούσε ανεμοθύελλα εκείνο το βράδι, και πήγε να κοιμηθεί πολύ τρομαγμένη. Έπειτα είχε έναν εφιάλτη, ότι έπρεπε να τον σώσει αλλά δεν μπορούσε. Τον σκεφτόταν πολύ όταν μεγάλωνε, και ακόμη είχε πολύ λύπη για το γεγονός.
Έτσι, αυτό έκανε ξεκάθαρο ποιος ήταν "το φάντασμα" που φοβόταν.
Πρότεινα ένα πείραμα που θα την έφερνε αντιμέτωπη αλλά αναγκαίο - χρησιμοποιώντας το δράμα της στιγμής, την ένταση του φόβου της, και την παρούσα ευκαιρία να το αντιμετωπίσει άμεσα, για μια και καλή.
Έτσι πρότεινα να σταθώ δίπλα της, βλέποντας το ανοιχτό παράθυρο, και την ομάδα να σταθεί πίσω της για υποστήριξη. Μετά αυτή θα καλούσε το φάντασμα τουνεαρού φίλου της που είχε πεθάνει, να έρθει στο δωμάτιο μπροστά της.
Το έκανε, αλλά έτρεμε σαν φύλλο. Την άφησα να κλίνει προς τα εμένα, κρατώντας την σφιχτά, και είχα την ομάδα πίσω της και κοντά της. Την κατεύθυνα να μιλήσει "στο φάντασμα", λέγοντάς του τι ένιωθε, τι είχε περάσει, και πόσο της είχε λείψει.
Το έκανε, αν και ήταν δύσκολο. Ανέφερε ότι ήθελε να είναι μαζί του, στην άλλη πλευρά.
Την ρώτησα πως απάντησε αυτός σε αυτό, και είπε ότι αυτός δεν το ήθελε αυτό. Αυτό ήταν σημαντικό γι' αυτή για να ξεκινήσει, ακόμη και αν υπήρχε μια εναπομείνουσα επιθυμία από μέρους της για τον θάνατο και να είναι κοντά του.
Έτσι την υποστήριξα να έχει περισσότερο διάλογο μαζί του, να του πει αληθινά πως ένιωθε, και να ακούσει την απάντησή του.
Έπρεπε να την υποστηρίξω μέσω του φόβου της, και μετά τη θλίψη. Την κατεύθυνα να ανασάνει από το στομάχι της, και κάτω στα πόδια της.
Στου Γκέσταλτ δουλεύουμε με την γείωση και την αναπνοή, για να βοηθήσουμε το άτομο να μείνει παρόν με την εμπειρία τους και με την ένταση του συναισθήματος. Συχνά δεν υπήρχε υποστήριξη εκείνη τη στιγμή για να το κάνουμε, ιδίως όταν πρόκειται για νεαρό, οπότε αυτό τους επιτρέπει να έρθουν σε επαφή με την εμπειρία που είχαν πριν κατακλυστεί, με έναν τρόπο που μπορούσε να συνοψιστεί.
Ήταν πολύ δύσκολο γι' αυτήν να μείνει στο παρόν - είχε ξοδέψει τα τελευταία 30 χρόνια να ζει με τον φόβο, και να αναπνέει με ένα ρηχό τρόπο...το οποίο επίσης ενίσχυε το φόβο. Έτσι ήταν δύσκολο γι' αυτήν να αναπνεύσει βαθιά, και απαιτούσε πολύ υποστήριξη και καθοδήγηση από μένα.
Μετά από κάποιο χρόνο έγινε πολύ ήρεμη, μπορούσε να αφήσει το φάντασμα να φύγει, και να επιστρέψει πλήρως στον εαυτό της. Ένιωθε περισσότερο μέσα στο σώμα της απ' ότι θυμόταν ποτέ, και όλα τα ίχνη του φόβου είχαν φύγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για μένα

Steve Vinay Gunther·

Διδάσκω και εξασκώ την θεραπεία Γκέσταλτ, επαγγελματικό προσανατολισμό και συστημική αναπαράσταση. Εκτός από την Αυστραλία, διδάσκω εργαστήρια και εκπαίδευση στην Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα, ΗΠΑ και Μεξικό. Είμαι ο συγγραφέας του Καταλαβαίνοντας την Γυναίκα στη Ζωή σου, ένα βιβλίο συμβουλών για τους άντρες για τις σχέσεις τους με τις γυναίκες. Είμαι Διευθυντής του Lifeworks και παρέχω εκπαίδευση και επίβλεψη. Είμαι υποψήφιος διδάκτορας, μελετώντας τις διαπροσωπικές δυναμικές της δύναμης.

© Lifeworks 2012

Contact: admin@learngestalt.com

Σε ποιόν απευθύνεται αυτό το ιστολόγιο;

Αυτές οι υποθέσεις παραδειγμάτων αποσκοπούν σε θεραπευτές, μαθητές και όσους εργάζονται σε βοηθητικά επαγγέλματα. Ο σκοπός είναι να δείξει πως η προσέγγιση Gestalt λειτουργεί στην πράξη, συνδέοντας τις πτυχές της θεωρίας με τις κλινικές προκλήσεις.

Επειδή αυτό απευθύνεται σε ένα επαγγελματικό κοινό, το ιστολόγιο είναι διαθέσιμο με την συνδρομή. Παρακαλώ εισάγετε την διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου για να λαμβάνεται δωρεάν ενημερώσεις του ιστολογίου κάθε φορά που προστίθεται μια νέα καταχώρηση.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

© Lifeworks 2012

Contact: admin@learngestalt.com

γλώσσες

HOME

Informed Consent & Rates

PROFESSIONAL TRAINING

Gestalt Therapy Defined

PROFESSIONAL SERVICES

PAYMENTS

OTHER STUFF

Links

Book:Advice for Men about Women

BLOGS

• English

Bahasa

Čeština

Deutsch

Español

Français

Greek ελληνικά

Hindi हिंदी

Magyar

Melayu

Italiano

Korean한국의

Polski

Português

Română

Russian Русский

Serbian српски

Chinese 中文

Japanese 日本語

Arabic العربية

English Bahasa Čeština Deutsch Español Filipino Français ελληνικά हिंदी Magyar Melayu Italiano 한국의 Polski Português Română Русский српски 中文 日本語 العربية

If you are interested in following my travels/adventures in the course of my teaching work around the world, feel free to follow my Facebook Page!

Can you translate into Greek? I am looking for volunteers who would like to continue to make this translation available. Please contact me if you would like to contribute.

Gestalt therapy sessions

For personal therapy with me: www.qualityonlinetherapy.com

vinaysmile

Δημοσιεύω αυτό το blog δύο φορές της εβδομάδα. Είναι μεταφρασμένο σε πολλές γλώσσες. Σας προσκαλώ να εγγραφείτε.

logosm1

Links

Career Decision Coaching

Here

and here

Lifeworks

Gestalt training and much more

http://www.depth.net.au

For Men

Here is a dedicated site for my book Understanding the Woman in Your Life

http://www.manlovesawoman.com

The Unvirtues

A site dedicated to this novel approach to the dynamics of self interest in relationship

http://www.unvirtues.com

Learn Gestalt

A site with Gestalt training professional development videos, available for CE points

http://www.learngestalt.com

We help people live more authentically

Want more? See the Archives column here

Gestalt therapy demonstration sessions

Touching pain and anger: https://youtu.be/3r-lsBhfzqY (40m)

Permission to feel: https://youtu.be/2rSNpLBAqj0 (54m)

Marriage after 50: https://youtu.be/JRb1mhmtIVQ (1h 17m)

Serafina - Angel wings: https://youtu.be/iY_FeviFRGQ (45m)

Barb Wire Tattoo: https://youtu.be/WlA9Xfgv6NM (37m)

A natural empath; vibrating with joy: https://youtu.be/tZCHRUrjJ7Y (39m)

Dealing with a metal spider: https://youtu.be/3Z9905IhYBA (51m)

Interactive group: https://youtu.be/G0DVb81X2tY (1h 57m)