lifeworksgestaltl

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Case #50 - Μιλώντας στα μαξιλάρια: για υποστήριξη

Ο Μαρκ έθεσε ένα σωρό ζητήματα, αλλά κανένα δεν έμοιαζε να έχει πολύ έλξη. Η εργασιακή του κατάσταση ήταν σε αλλαγή - πριν δούλευε με τον πατέρα του, αλλά έφυγε από εκεί. Είχε πολλές εργασιακές δραστηριότητες, αλλά καμία που να του δίνει αρκετά λεφτά. Ήταν παμτρεμένος για 3 χρόνια, και ήταν έτοιμος για ένα μωρό. Έκανα διάφορα σχόλια και παρατηρήσεις - ο ήχος της φωνής του για παράδειγμα.
Τίποτα δεν έμοιαζε να κατανοείται ως "θέμα". Έτσι τον ρώτησα για τον γάμο του. Ανέφερε ότι ήταν καλός, και ότι ήταν ευτυχισμένος.
Ενώ αυτό ήταν γενικά ένα καλό σημάδι, με ενδιέφερε από τι ήταν φτιαγμένο αυτό - με λεπτομέρειες. Στο Γκέσταλτ ενδιαφερόμαστε πάντα να αποφεύγουμε τις γενικεύσεις, και να πηγαίνουμε σε ειδικεύσεις, αφού αυτός είναι ο τρόπος να πετύχουμε επαφή.
Το βρήκε δύσκολο να απαντήσει. Τον ρώτησα για τα αισθήματά του, και πάλι, το βρήκε δύσκολο να γίνει συγκεκριμένος.
Έτσι αποφάσισα ότι η έλλειψη μιας ξεκάθαρης φιγούρας ήταν σχετισμένη με την δυσκολία του να δείξει τα αισθήματά του.
Έτσι πρότεινα ένα πείραμα - να πάει τριγύρω και να κοιτάξει τους ανθρώπους στη συνεδρία, έναν-έναν, και να παρατηρήσει πως ένιωθε κοιτάζοντας καθένα τους.
Άρχισε να μου λέει για την εμπειρία του, με σχεδόν ξεκάθαρους όρους. Έτσι ήταν φανερό ότι είχε την ικανότητα να αναγνωρίσει την εμπειρία του στη σχέση, αλλά πιθανόν να χρειαζόταν ενθάρρυνση και ένα υποστηρικτικό περιβάλλον - κάτι που επιβεβαίωσε.
Έτσι μετά του έδωσα μια συγκεκριμένη φόρμα να μιλήσει: "Όταν σε κοιτώ, νιώθω...".
Αυτό ακούγεται πολύ απλό, αλλά είναι σημαντικό να ξεκινήσεις σε ένα μέρος που είναι εφικτό, δεδομένου την αναφερόμενη δυσκολία του να αναγνωρίσει τα αισθήματά του, αυτό έμοιαζε ένα καλό μέρος για να ξεκινήσουμε. Αυτό που έκανα ήταν να κάνω ένα βήμα προς αυτόν περιγράφοντας την εμπειρία του των άλλων, δίνοντάς τους αυτό κατευθείαν. Πάντα κινούμαστε σε μια συσχετισμένη κατεύθυνση στου Γκέσταλτ.
Έτσι το έκανε αυτό με αρκετούς ανθρώπους, κάθε φορά, αρθρώνοντας σχεδόν ξεκάθαρα.
Πάλι, αυτό έδειχνε ότι χρειαζόταν ένα υποστηρισκτικό περιβάλλον για να το κάνει αυτό.
Έτσι μετά, πήρα ένα μαξιλάρι, σαν να ήταν η γυναίκα του, και τον κάλεσα να της μιλήσει, σε μια φόρμα: "όταν βλέπω ... σε σένα, νιώθω ...".
Το έκανε αυτό για μερικό χρόνο, αρθρώνοντας ξεκάθαρα. Το γνώριζα αυτό, τον ενθάρρυνα, και παρατήρησα ότι σίγουρα είχε την ικανότητα να προσδιορίσει τα αισθήματά του και να τα επικοινωνήσει.
Σκέφτηκα ότι μάλλον χρειαζόταν μια καλή εξάσκηση, σε μια μη-απειλητική ρύθμιση. Αυτός συμφώνησε.
Σημείωσα ότι η υποστήριξη φαινόταν να είναι ένα κλειδί του θέματος εδώ, και τον κάλεσα πάλι "να μιλήσει στα μαξιλάρια" - πρώτα με την γυναίκα του, μετά με τον πατέρα του - λέγοντάς τους, "όταν κάνεις ..., νιώθω ..., και θα ήθελα ... υποστήριξη από εσένα".
Αυτό ήταν πολύ πολύτιμο γι' αυτόν, διευκρινίζοντας πολλές λεπτομέρειες περιεχομένου, και ανέφερε ότι ένιωθε πολύ πάγιος στο τέλος.
Αυτό ήταν ένα καλό παράδειγμα ενός πολύ προσανατολισμένου ως προς τη συμπεριφορά πειράματος, που ενσωμάτωνε αισθήματα, επαφή, αυθεντικότητα και υποστήριξη. Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία με τα οποία δουλεύουμε στου Γκέσταλτ, και μια συνεδρία σαν αυτή μπορεί να είναι πολύ πολύτιμη σαν κάτι που τουλάχιστον έμοιαζε με προπονητική διαδικασία.
Όπου είναι κατάλληλο, αυτή η άποψη μπορεί επίσης να ταιριάξει στην προσέγγιση Γκέσταλτ. Το κύριο πράγμα δεν είναι η φόρμουλα, και εφαρμόζεται για ένα συγκεκριμένο άτομο, με όποιου είδους διαδικασία χρειάζονται, εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για μένα

Steve Vinay Gunther·

Διδάσκω και εξασκώ την θεραπεία Γκέσταλτ, επαγγελματικό προσανατολισμό και συστημική αναπαράσταση. Εκτός από την Αυστραλία, διδάσκω εργαστήρια και εκπαίδευση στην Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα, ΗΠΑ και Μεξικό. Είμαι ο συγγραφέας του Καταλαβαίνοντας την Γυναίκα στη Ζωή σου, ένα βιβλίο συμβουλών για τους άντρες για τις σχέσεις τους με τις γυναίκες. Είμαι Διευθυντής του Lifeworks και παρέχω εκπαίδευση και επίβλεψη. Είμαι υποψήφιος διδάκτορας, μελετώντας τις διαπροσωπικές δυναμικές της δύναμης.

© Lifeworks 2012

Contact: admin@learngestalt.com

Σε ποιόν απευθύνεται αυτό το ιστολόγιο;

Αυτές οι υποθέσεις παραδειγμάτων αποσκοπούν σε θεραπευτές, μαθητές και όσους εργάζονται σε βοηθητικά επαγγέλματα. Ο σκοπός είναι να δείξει πως η προσέγγιση Gestalt λειτουργεί στην πράξη, συνδέοντας τις πτυχές της θεωρίας με τις κλινικές προκλήσεις.

Επειδή αυτό απευθύνεται σε ένα επαγγελματικό κοινό, το ιστολόγιο είναι διαθέσιμο με την συνδρομή. Παρακαλώ εισάγετε την διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου για να λαμβάνεται δωρεάν ενημερώσεις του ιστολογίου κάθε φορά που προστίθεται μια νέα καταχώρηση.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

© Lifeworks 2012

Contact: admin@learngestalt.com

γλώσσες

HOME

Informed Consent & Rates

PROFESSIONAL TRAINING

Gestalt Therapy Defined

PROFESSIONAL SERVICES

PAYMENTS

OTHER STUFF

Links

Book:Advice for Men about Women

BLOGS

• English

Bahasa

Čeština

Deutsch

Español

Français

Greek ελληνικά

Hindi हिंदी

Magyar

Melayu

Italiano

Korean한국의

Polski

Português

Română

Russian Русский

Serbian српски

Chinese 中文

Japanese 日本語

Arabic العربية

English Bahasa Čeština Deutsch Español Filipino Français ελληνικά हिंदी Magyar Melayu Italiano 한국의 Polski Português Română Русский српски 中文 日本語 العربية

If you are interested in following my travels/adventures in the course of my teaching work around the world, feel free to follow my Facebook Page!

Can you translate into Greek? I am looking for volunteers who would like to continue to make this translation available. Please contact me if you would like to contribute.

Gestalt therapy sessions

For personal therapy with me: www.qualityonlinetherapy.com

vinaysmile

Δημοσιεύω αυτό το blog δύο φορές της εβδομάδα. Είναι μεταφρασμένο σε πολλές γλώσσες. Σας προσκαλώ να εγγραφείτε.

logosm1

Links

Career Decision Coaching

Here

and here

Lifeworks

Gestalt training and much more

http://www.depth.net.au

For Men

Here is a dedicated site for my book Understanding the Woman in Your Life

http://www.manlovesawoman.com

The Unvirtues

A site dedicated to this novel approach to the dynamics of self interest in relationship

http://www.unvirtues.com

Learn Gestalt

A site with Gestalt training professional development videos, available for CE points

http://www.learngestalt.com

We help people live more authentically

Want more? See the Archives column here

Gestalt therapy demonstration sessions

Touching pain and anger: https://youtu.be/3r-lsBhfzqY (40m)

Permission to feel: https://youtu.be/2rSNpLBAqj0 (54m)

Marriage after 50: https://youtu.be/JRb1mhmtIVQ (1h 17m)

Serafina - Angel wings: https://youtu.be/iY_FeviFRGQ (45m)

Barb Wire Tattoo: https://youtu.be/WlA9Xfgv6NM (37m)

A natural empath; vibrating with joy: https://youtu.be/tZCHRUrjJ7Y (39m)

Dealing with a metal spider: https://youtu.be/3Z9905IhYBA (51m)

Interactive group: https://youtu.be/G0DVb81X2tY (1h 57m)